Ta makten över din mobiltelefon

Jan 30, 2023

Känner du igen dig?

De flesta av oss är medvetna om det egentligen, vi säger det då och då till oss själva och varandra.

”Jag måste bli bättre på att stänga av mobilen, den tar alldeles för mycket av min tid.”

Mobiltelefonen och sociala media är kraftfulla verktyg. Du läser antagligen det här på din mobil. Det finns många fördelar och rätt använd är tekniken oslagbar. Men, för det finns ett stort men, kraftfulla verktyg är ofta vara lika bra som de kan vara skadliga. Skillnaden är om det är du som kontrollerar tekniken eller när det är tekniken som kontrollerar dig. Vi är nog många som kan känna igen oss i att vi tar upp telefonen för att göra något bra och konstruktivt, som att ringa någon, göra ett bankärende eller läsa den där långa artikeln vi är så intresserade av. Men plötsligt, som om någon gjort ett klipp i tiden, kommer vi på oss själva med att ha scrollat i en kvart utan att egentligen ha en aning om vad vi tittat på eller varför, men vi har absolut inte gjort det där som var anledningen till att vi tog upp telefonen från första början. Vi förlorar flera timmar i veckan på det sättet. Timmar som vi skulle kunna lägga på det där som faktiskt betyder något.

Det finns en hel del forskning på ämnet som visar på att det kan det vara skadligt för vårt psykiska välbefinnande att ständigt vara uppkopplad. Sociala medier och nyhetsflöden kan göra oss informerad och allmänbildade, men också skapa en känsla av osund jämförelse och press som i längden gör oss deprimerade. Det är svårt att slappna av och vara närvarande när vi är konstant distraherade av våra telefoner. Tiden vi spenderar med vår telefon stör vår sömn, påverkar vårt självförtroende, våra relationer, minnet, vårt uppmärksamhetsspann, vår kreativitet och produktivitet – negativt.  

Apparna vi använder är designade för att konstant stimulera oss, ge oss kickar, vilket höjer våra kortisolnivåer som är kroppens stresshormon. Och en ständigt höjd nivå av stresshormoner är skadligt och hotar i förlängningen att förkorta våra liv.

En studie som gjordes förra året (Hatano, A., Ogulmus, C., Shigemasu, H., & Murayama, K.) visade att männiksor tenderar att underskatta de positiva effekterna av att bara planlöst tänka utan stimuli. Alltså att bara sitta rakt upp och ner och tänka utan telefon, platta eller tv. Idag är det nästan ovanligt att se folk bara sitta och tänka. Så fort vi får en död minut. På tunnelbanan, i ett väntrum, till och med när vi kör bil och det blir ett rödljus eller när vi äter mat med våra familjer, tar vi ofta upp våra telefoner. Vi ser en bra film, men så fort det blir en långsam sekund flyr vi. Det studien visade var att männiksor som tog bort telefonen i alla dessa naturliga pauser blev förvånade över hur bra det var att bara tänka. Kanske är den studien något riktigt intressant på spåret, något som har en enorm effekt på oss som individer och vårt samhälle. Vad tror du?

Oavsett så är det värt att ta kontroll över vårt mobilanvändande och göra det till ett verktyg som gagnar oss och inte tvärtom.

I ett av delmomenten på 21 Dagar med Dragomir Mrsic tar han upp just detta med att lägga ifrån sig mobilen, den dagen kallas för Producent eller Konsument.

 

 

 

Vad kan vara viktigare än att investera i dig själv?!

Beställ "21 dagar med Dragomir Mrsic"

Ta del av uppdateringar, erbjudanden & nyheter!

Fyll i din mailadress och tryck skicka

Vi avskyr SPAM. Vi kommer aldrig sälja din information för någon som helst anledning!