Att våga ta plats - en utmaning som gynnar alla

Dec 27, 2022

Vågar du ta plats? 

Att ta plats, att tala med en röst som hörs och säga vad man tycker är en riktig utmaning för många, (även för mig ibland), speciellt om man har lärt sig att hålla sig tillbaka av rädsla för att inte passa in eller bli avvisad. För vem vill bli avvisad? Ingen såklart! 

Det finns många olika orsaker till varför vissa människor kan känna sig bekväma med att hålla sig gömda i mängden och inte synas för mycket.

Enligt forskning kan detta ha att göra med en personlighetstyp som kallas för "introversione", vilket innebär att man känner sig mer bekväm att vara inåtvänd och inte så social. Detta kan också komma av rädsla för att bli avvisad eller ogillad av andra, eller av en känsla av osäkerhet och svag självkänsla. Enligt studien "The Benefits of Being Seen: Being Visible Leads to Higher Social Rank and Greater Influence" (Simonsohn, U., et al., 2017) finns det många fördelar med att synas och vara självsäker i sin personliga presentation.

Människor som vågar vara synliga och ta plats har en tendens att få högre social status och mer inflytande över andra, jämfört med de som håller sig gömda i mängden. Detta kan bero på att synlighet ökar tilliten hos andra och gör det lättare att bygga relationer och nätverk. Samtidigt kan det vara lätt att känna sig osäker och rädd för att sticka ut, men det är viktigt att komma ihåg att det finns många fördelar med att våga synas och ta plats såsom att det kan hjälpa oss att utvecklas och växa som individer och få våra innersta behov tillgodosedda.

Hur gör man för att ta mera plats då?

I min kurs 21 dagar på 21days.se så tar jag upp just detta teoretiskt och därefter kommer det viktigaste av allt - att PRAKTISKT GÖRA detta i din vardag. Det finns en massa böcker och artiklar om just detta ämne, men väldigt få av dem fokuserar på att testa hur det känns och vad som händer både i omgivningen och i sig själv när man vågar ta plats. 
Genom att "testa" dig själv i 24 timmar och utsätta dig för det som kan kännas som obehagligt så kommer du att känna hur din självkänsla ökar med varje repetition. 

Nu menar jag inte att du ska gå in på jobbet, flaxa med armarna som en örn och gorma för fulla lungor. Det jag menar är att du ska försöka vara proaktiv i ditt kroppsspråk och att det är du som tar initiativet. Tänk såhär: Du kommer in på jobbet, säger "Hej" med en röst som hörs och går fram och pratar med personer du möter. Det kan vara enkla saker såsom "Tjena Lisa, hur är läget? Allt bra? Kanske till och med ge en lätt klapp på axeln. Lite sydlänskt kanske, men testa, för genom att göra detta så bekräftar du personerna du möter på ett personligt plan och då kommer de att bekräfta dig tillaka. Med andra ord - båda vinner! Genom att du sträcker på dig så utstrålar du själväkerhet och om du lägger till en attityd som visar ett intresse av personen du talar med så är det mycket svårt för den personen att inte känna sig sedd och hörd. 
Ju mera du gör detta, ju
bättre kommer du att må av den respons du får. Om du är en person som tidigare varit relativt osynlig så kanske andra ser lite undrande ut i början, men detta förändras snabbt genom att du fortsätter att våga ta plats och vara positiv med ett inbjudande kroppsspråk.

Det du gör är mycket större än man kan tro, för genom att våga ta plats så kommer du att hjälpa skapa mer öppenhet runt dig vilket kan ha en läkande effekt på personer som har lidit av självförtryckande tankar och beteenden.

Testa själv! Jag utmanar dig att sträcka på dig och tala med en röst med alla du stöter på under dagen så får du se vad som händer.
Lycka till!

 


 

Vad kan vara viktigare än att investera i dig själv?!

Beställ "21 dagar med Dragomir Mrsic"

Ta del av uppdateringar, erbjudanden & nyheter!

Fyll i din mailadress och tryck skicka

Vi avskyr SPAM. Vi kommer aldrig sälja din information för någon som helst anledning!